DEN FÖLJSAMMA VÄGEN

Judo

Vad är judo?

Judo är en japansk kampsport med i huvudsak kast och fasthållningar. Flera kasttekniker finns, där man utnyttjar motståndarens rörelseriktning.

De flesta kasten innebär att motståndaren vrids över kastarens rygg, höft eller ben. Vissa arm- och halslås förekommer, men inga slag eller sparkar. Judo är en olympisk gren för herrar sedan 1964 och för damer sedan 1992.

Ungefär 16 miljoner människor världen över tränar judo.

Fördelar

Judo är allmänt känt för att vara en bra och hälsosam träningsform för kroppen. Du tränar upp smidighet, utvecklar din koordinationsförmåga, får bättre kroppskontroll och balans. Hela kroppen och själen är med, du stärker självförtroendet såväl som musklerna.

Ömsesidig respekt och hänsyn är en självklarhet. Disciplin och fasta regler likaså. Men det viktigaste av allt är att man har roligt när man tränar!

Historik

Judo utvecklades i slutet av 1800-talet från äldre japanska kampkonster, vilka framför allt utövades av samurajerna, krigaradeln. Grundaren, Jigoro Kano, hade tränat olika stilar av ju-jutsu och byggde ihop ett eget system med tekniker som han kallade Kodokan judo. Kano modifierade ett urval av ju-jutsuns grepp- och kasttekniker så att farliga moment togs bort och kampsportens principer kunde tränas utan onödiga risker.

Det som till största delen skiljer judo från ju-jutsu är att tekniker såsom sparkar, slag och diverse brytningar mot leder togs bort. Därmed kom ett nytt begrepp inom kampsporten, nämligen randori. Det är en fri form av träning som kan utföras med judo eftersom flera tekniker med hög skaderisk tagits bort. Från sekelskiftet 1900 började judo spridas till västvärlden, parallellt med ju-jutsu. Till Sverige kom judo på 1950-talet och sporten invaldes 1961 i Riksidrottsförbundet.

Lär känna våra instruktörer

Tränare för Judo

Jörgen Flink

Jörgen Flink

Daniel Strand

Daniel Strand

Marcus Warensjö

Marcus Warensjö

Träningstider Judo

Måndagar: 17:30 – 18:30 Barn 7-11år
Måndagar: 18:30 – 20:00 Ung & Vux 12>år

Onsdagar: 18:00 – 19:30 Ung & Vux 12>år

Ingen Aikido denna termin ! Ny adress Nytorget 7 61138 Nyköping ( Sunlight)

Om ni är intresserad av att prova på fyll i formuläret längst ner på startsidan så återkommer vi med svar om det finns plats i någon grupp judo eller BJJ. Med Vänlig Hälsning / Nyköpings Bushidoförening